Karp – cena tej ryby wzrasta z rokiem na rok, a handel nią budzi coraz większe kontrowersje. Dla większości z nas jest jednak obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Jeśli nie chcesz rezygnować z tej tradycji, przygotuj się na większy wydatek. Sprawdź, jakie są tegoroczne ceny karpia.
Chociaż w naszych umysłach może być już nieodłącznie związany z wigilią i Bożym Narodzeniem, historia tej ryby na naszych stołach jest bardzo prozaiczna. Na jej popularność wpłynęła jej dostępność i niewysoka cena. Zabawnie potoczyła się jego historia. Z naszego artykułu dowiesz się o niej więcej. Przeczytasz też o tym, czy nadal można handlować żywymi karpiami i czy opłaca się je kupować. Dowiesz się, ile kosztuje karp; cena w 2022 może cię zaskoczyć!
Karp – cena w 2022 roku. Ile kosztuje karp na święta Bożego Narodzenia?
W sklepie rybnym, supermarkecie, osiedlowym sklepiku czy stoisku na targu. Niemal wszędzie kupimy świąteczną rybę, czyli karpia. Cena jednak może zaskoczyć. Ile za nią zapłacimy?
Obecnie, na kilka dni przed świętami, cena karpia to ok. 30–35 zł złotych za kilogram, czyli nawet 15 zł złotych więcej niż w 2021 roku i o 20 zł więcej niż w 2020. Według słów specjalistów cena ta może wzrosnąć bezpośrednio przed świętami. Mowa o cenie karpia niepatroszonego. Oznacza to, że po samodzielnej obróbce waga karpia zdatnego do zjedzenia spadnie o ok. 30%. W rzeczywistości więc cena karpia to 30–35 zł za 700 gramów ryby zdatnej do zjedzenia.
Mowa też o kwotach, które zapłacisz wyłącznie w przypadku kupowania świeżej ryby wprost z gospodarstwa hodującego karpie. Wiele miejsc w tym roku zdecydowało się przede wszystkim na sprzedaż hurtową, co również wpływa na niższą cenę. Ta różni się też zależnie od regionu czy sposobu hodowli ryby.
Podwyżki a cena karpia 2022
Skąd tak wysokie ceny? Karp jest drogi przede wszystkim z powodu podwyżek. Dla porównania, cena za tonę kukurydzy wzrosła prawie dwukrotnie, a do tego dochodzi jeszcze koszt prądu. To wszystko przekłada się na coraz droższe ryby. Co więcej, jeśli chodzi o karpia, cena na łowisku różni się od ceny w sklepie. Ta druga jest zwykle o kilka złotych wyższa.
Za ile kupisz obecnie w sklepie karpia? Oto przykładowe ceny ze sklepów z 20 grudnia 2022:
- płat ze skórą z karpia – cena ok. 49 zł/kg w promocji, 69 zł/kg cena regularna karpia;
- filet z karpia – cena 69 zł/kg;
- świeże dzwonko z karpia – cena ok. 56 zł/kg;
- wędzony karp – cena 69 zł/kg;
- tusza karpia – cena ok. 47 zł/kg;
- świeży patroszony karp – cena ok. 49 zł/kg za rybę z głową.
Właśnie tyle na początku grudnia kosztuje karp. Ceny wszystkich produktów obejmują promocje różnych sklepów.
Karp – cena w gospodarstwie rybackim 2022
Gospodarstwo rybackie może być miejscem, w którym bardziej opłaca się kupić karpia. Cena takiej ryby na niespełna dwa tygodnie przed świętami kształtuje się następująco:
- województwo śląskie – 27 zł/kg karpia żywego od 1,5 kg do 2,5 kg; 30 zł za karpia z gospodarstw ekologicznych;
- województwo wielkopolskie – 30 zł/kg karpia żywego;
- województwo zachodniopomorskie – 35 zł/kg karpia królewskiego o wadze od 1 kg do 2,5 kg;
- województwo mazowieckie – 35 zł/kg karpia żywego;
- województwo kujawsko-pomorskie – 30 zł/kg karpia żywego o wadze od 1,5 do 3 kg;
- województwo pomorskie – 28 zł/kg karpia żywego ekologicznego;
- województwo dolnośląskie – 30 zł/kg karpia żywego o wadze od 1 kg do 4 kg;
- województwo łódzkie – 25 zł/kg karpia żywego;
- województwo lubelskie – 30 zł/kg karpia żywego;
- województwo małopolskie – 29 zł/kg karpia żywego.
Tyle kosztuje żywy karp. Cena rośnie, gdy klient zamówi np. patroszenie na miejscu.
Karp — cena. Czy warto kupić żywego karpia?
Chociaż większość marketów wycofuje żywe ryby ze swojej oferty, w niektórych wciąż znajdziemy baseny z tymi zwierzętami, zazwyczaj przebywającymi tam w złych warunkach. Główny Inspektorat Weterynarii stworzył listę zasad, których powinny przestrzegać wszelkie podmioty handlujące żywymi rybami:
- Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, to znaczy za pomocą uderzenia w część czołową czaszki lub poddania działaniu prądu elektrycznego powodującego utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- Nie można uśmiercać ich w obecności dzieci. W miejscu sprzedaży detalicznej miejsce uśmiercania powinno być osłonięte, tak aby ten proces nie odbywał się na ich oczach.
- Uśmiercać ryby powinni tylko pracownicy powyżej 18 roku życia, z doświadczeniem z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania zwierząt.
- Powinny być przechowywane jedynie w szczelnych basenach o gładkich ścianach, w czystej wodzie o temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza, której 1/3 jest wymieniana co 12 godzin. Natychmiastowo uśmiercane powinny być wszystkie ryby z widocznymi ranami.
Redakcja portalu Zwierzaki popiera zakaz handlu żywymi rybami. Warto zwrócić uwagę, że nawet przy zastosowaniu się przez sklep do wszystkich, bardzo podstawowych wytycznych wystosowanych przez Główny Inspektorat Weterynarii, zwierzęta te cierpią w sklepach w nieproporcjonalny sposób. Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby zwykłe sklepy nadal oferowały ją w formie przetworzonej, np. filetu.
Jeśli szukasz sposobu na upewnienie się, że kupiona przez ciebie ryba jest całkowicie świeża, a tak jak my, nie chcesz kupować jej w supermarketach, rozważ zakup wprost od hodowcy, właściciela stawu hodowlanego. Alternatywnie, możesz kupić tę rybę kojarzoną ze świętami Bożego Narodzenia, w formie przetworzonej. Co prawda, ceny rosną i w tym przypadku, ale takie rozwiązanie przynajmniej oszczędzi nam ciężkiej pracy związanej z patroszeniem ryby.