Kulczyk zwyczajny (łac. Serinus serinus) to nieduży ptak wyglądem przypominający sikorę modraszkę. Wędruje stadnie, czasami w stadach mieszanych. W Polsce można go spotkać sporadycznie. Zamieszkuje skraje lasów i zadrzewień, rzędy i kępy drzew, parki i wiekowe ogrody oraz zieleń miejska i wiejska. To najmniejszy przedstawiciel europejskich łuszczaków.

Kulczyk zwyczajny – morfologia ptaków

To bardzo małe ptaki, których długość ciała dochodzi do 20 cm, rozpiętość skrzydeł do 20 cm, a masa ciała do zaledwie 12 g. Samce wyróżniają cytrynowożółte kuper, pierś i czoło i biały brzuch. Natomiast Głowa, grzbiet i boki są wyraźnie kreskowane. Ma szare policzki i czapeczkę. Skrzydła przecinają dwie jaśniejsze pręgi. Dziób jest szary, krótki i stożkowaty. Ogon wąski z widocznym wcięciem na końcu.

Dymorfizm płciowy i wiekowy jest widoczny. Samica jest podobna do samca, ale znacznie mniej żółta, jej upierzenie jest zdecydowanie bledsze i zielonoszare. Samiczka na ciemnoszarym policzku otoczonym jasnym pasem ma widoczną jasną plamkę. Pierś u samicy nie jest tak jaskrawa, jak u samca. Natomiast u młodych kulczyków upierzenie jest bardziej plamkowane i nie mają właściwie żółtego koloru upierzenia, te pióra, które u dorosłych ptaków przyjmują kolor żółty, u piskląt są biało-płowe.

Kulczyk zwyczajny – rozmnażanie gatunku

Z początkiem wiosny samce śpiewają skoczną piosenkę składającą się z serii skomplikowanych, metalicznych i świergoczących dźwięków. Zazwyczaj w trakcie siedzi wysoko w koronie drzew albo tokuje, wolno przelatując motylowym lotem. Gniazdo buduje samica, zawsze wysoko na drzewie iglastym. Używa do tego traw, korzonków i liści.

Pierwszy lęg ma miejsce w maju, kiedy to samica składa od 3 do 5 jajeczek. Jaja mają zielonkawą barwę i są ciemno plamkowane. Samica wysiaduje je przez około 13 dni i w tym czasie jest karmiona przez samca. Po wykluciu młode są karmione przez parę rodziców przez około dwa tygodnie. Aczkolwiek w głównej mierze pożywienie dostarcza samiec, bo samiczka szykuje się już do następnego lęgu. Pisklęta jedzą owady, a w późniejszym czasie nasiona.

Kliknij!
Kanarek domowy – charakterystyka, cena i ciekawostki

Kulczyk zwyczajny – pożywienie

Dorosłe osobniki samodzielnie zdobywają pożywienie roślinne, między innymi:

  • nasiona drzew,
  • dziko rosnących roślin,
  • takich jak wiesiołek,
  • mniszek,
  • tasznik,
  • również pąki brzóz.

Kulczyk zwyczajny – ciekawostka

Kulczyki to ptaki niezwykle wrażliwe na zanieczyszczenia powietrza. Umierają w pomieszczeniach, w których użyto na przykład rozpuszczalnika.

Kulczyk zwyczajny (łac. Serinus serinus) to bardzo mały i delikatny ptak wędrowny, który głównie zamieszkuje Europę i Afrykę.