Karp koi jest dalekim kuzynem naszego rodzimego karpia. To piękna ryba ozdobna, która pojawia się w oczkach wodnych i stawach na całym świecie. Jest kolorowy i bardzo piękny, dlatego w naszym kraju również staje się coraz bardziej popularny. Mimo wszystko jest to delikatna ryba, o którą trzeba odpowiednio zadbać.
Japońskie karp koi – skąd pochodzi?
Karp koi jest udomowioną odmianą karpia hodowlanego. Historia jego hodowli w Japonii jest bardzo długa, ponieważ sięga XVII wieku. Słynie nie tylko z bardzo reprezentatywnego wyglądu, ale także z wysokiej inteligencji. Hodowcy są zdania, że karpie koi szybko uczą się rozpoznawać swojego opiekuna i chętnie do niego podpływają.
Co ciekawe, ryba hodowana jest na całym świecie. Organizuje się wystawy, podczas których sędziowie oceniają wygląd i stan poszczególnych przedstawicieli gatunku. Ryby są także odznaczane, podobnie jak rasowe psy i koty.
Rybki koi – w jakich odmianach występują?
Wszystkie odmiany karpia koi są uznawane za duże ryby. Niektóre osobniki mogą dorastać nawet do 90 centymetrów. Kształt ciała nieco przypomina dzikiego karpia hodowlanego, którego znamy z polskich stawów.
Płetwa grzbietowa jest długa, a na pyszczku znajdują się charakterystyczne pary wąsików. Ryby koi wyróżniają się wyjątkowymi kolorami. Definiuje się niemal sto odmian kolorystycznych, które różnią się od siebie nie tylko umaszczeniem, ale także rozłożeniem wzorów.
Karpie koi można zaklasyfikować do trzech podstawowych odmian:
- koi – to odmiana podstawowa, która jest pokryta matowymi łuskami;
- ginrin – jest pokryty lustrzanymi łuskami;
- doitsu – jest gładki, w niektórych miejscach ma nieliczne lustrzane łuski (czasami rozłożone po dwóch stronach grzbietu).
Pozostałe odmiany karpia koi to:
- asagi – to stara i ceniona odmiana karpia koi. Ryby te mają jasną głowę i czerwone obwódki wokół oczu. Ciało jest w kolorze indygo;
- bekko – karpie w tej odmianie mają jednolity kolor podstawowy (żółty, czerwony lub biały) upstrzony czarnymi kropkami, które rozłożone są po całym ciele;
- showa – posiada kolorowe znaczenia na czarnym tle;
- utsuri – mają one nieskazitelny i bardzo intensywny kolor podstawowy. Jest on bardzo równomiernie rozłożony pomiędzy z czarnymi znaczeniami;
- taisho – ten karp jest biały i ozdobiony czarnym wzorem;
- ogon – ta odmiana karpia koi jest jednobarwna i posiada bardzo błyszczące lustrzane łuski.
Karp koi – hodowla
Jakie warunki trzeba zachować w oczku wodnym?
Karp koi potrzebuje zbiornika, który jest jednocześnie przestronny i głęboki. Najlepsze będzie oczko wodne, które ma przynajmniej dwa metry głębokości. Pojedynczej rybie powinieneś zapewnić przynajmniej jeden metr sześcienny wody. Konieczne jest także odpowiednie przygotowanie wody.
Powinna ona być jak najbardziej przejrzysta, pozbawiona bakterii i odpowiednio natleniona. Do oczka wodnego musisz więc dokupić odpowiednie narzędzia napowietrzające. Filtr powinien być odpowiednio wydajny i duży, aby móc przefiltrować całą wodę, jaka znajduje się w oczku.
Warto także zastosować lampę UV, które są dostępne na sprzedaż w większości sklepów zoologicznych. Temperatura wody powinna wynosić od 15 do 25 stopni. W okresie zimowym duże wahania mogą zaszkodzić rybom, dlatego wówczas lampa będzie konieczna.
Karpie koi najlepiej czują się w stawach, które są gęsto obsadzone roślinami. Jest jednak jedna kwestia, o której musisz wiedzieć. Nie należy wpuszczać tych ryb do świeżo założonych stawów, w których posadzono nowe rośliny. Najlepiej odczekać przynajmniej trzy tygodnie.
Zabezpieczenie oczka wodnego
Pamiętaj, że ogrodowe oczka wodne są otwarte na obecność drapieżników, przede wszystkim kotów wolnożyjących i wychodzących. Ryby są przez to narażone na niebezpieczeństwo, dlatego warto rozważyć zamontowanie siatki, która będzie je zabezpieczała.
Czy można trzymać karpia koi akwarium?
Ryby te są bardzo duże, dlatego nie powinno się trzymać w karpia koi w akwarium. Jest to dopuszczalne tylko w momencie, kiedy są jeszcze małe. W momencie, kiedy dorastają, powinny zostać przeniesione do docelowego oczka wodnego.
Czym żywi się ozdobny karp koi?
Żywienie karpia koi nie jest szczególnie problematyczne. To wszystkożerne ryby, które jednak nie powinny być karmione przypadkowym pożywieniem. Niektórzy twierdzą, że rybki koi można karmić suchym pokarmem dla karasi czy złotych rybek. Najlepiej jednak będzie podawać pokarm dedykowany. W dobrych sklepach akwarystycznych znajdziesz karmę dla karpi koi. Jej skład i wielkość są dostosowane do układu pokarmowego tych zwierząt.
Warto pamiętać, że zimą, kiedy temperatura spada, karpie koi zaczynają jeść dużo mniej. Zwracaj uwagę na temperaturę wody. Kiedy będzie niższa niż 10 stopni Celsjusza, warto przestać karmić ryby. Ich metabolizm wówczas zwalnia i przejedzone mogą zacząć chorować.
Na co chorują ryby koi?
Niestety karpie koi z Japonii są zdecydowanie mniej odporne na choroby niż ryby krajowe, które są typowe dla naszego ekosystemu. Z tego powodu niewskazane jest trzymanie ich w jednym zbiorniku z polskimi rybami – na przykład karasiami.
Specjalistą od chorób ryb jest ichtiopatolog. To do niego warto się zgłosić wtedy, kiedy zauważysz, że z twoimi zwierzętami dzieje się coś złego. Każda zmiana zachowania oraz problemy z ubarwieniem to powód do niepokoju.
Co ciekawe, odpowiednie warunki w oczku wodnym są istotne nie tylko w kontekście zdrowia ryb, ale także ich ubarwienia. Czasami zdarza się, że karpie koi uciekają i trafiają do wód naturalnych. Wtedy zmieniają kolory na oliwkowe i upodobniają się do naszych rodzimych karpi.
Ile żyją karpie koi?
Karpie koi to duże ryby, które słyną także z długowieczności. Średnia długość ich życia wynosi od trzydziestu do pięćdziesięciu lat. Najstarsze karpie mogą jednak przeżyć całe stulecie. Bardzo istotne są dobre warunki oraz odporność na choroby. W Polsce wiele ryb koi umiera zdecydowanie zbyt wcześnie.
Rozmnażanie karpi koi – czy jest trudne?
Wiele osób zastanawia się, czy karpia koi można rozmnażać w warunkach domowych. Jest to możliwe, o ile ryby mają zapewnione dobre warunki. Jeżeli chcesz doprowadzić do tarła, podnieś temperaturę w zbiorniku tak, aby przekraczała 20 stopni Celsjusza. Ryby muszą być w pełni dojrzałe. Do tarła przystępują osobniki, które ukończyły cztery lata. Dochodzi do niego w czerwcu.
Musisz jednak przygotować się na to, że rozmnażanie karpi koi w hodowlach domowych nierzadko kończy się porażką. W niektórych przypadkach jednak pojawia się zdrowy narybek, które dorasta do rozmiarów dorosłych osobników w dobrym zdrowiu.
Karp koi – podsumowanie
Karp koki to piękna ryba ozdobna, która pochodzi z Japonii. Istnieje prawie sto różnych odmian kolorystycznych, a na całym świecie odbywają się wystawy, na których hodowcy prezentują swoje najlepsze ryby.
Możesz hodować karpia koi w swoim oczku wodnym. Musi ono jednak być dobrze przygotowane, wyposażone w pompę i lampę UV, która pomoże utrzymać odpowiednią temperaturę wody. Warto także odpowiednio zabezpieczyć je przed kotami. Ze względu na słabą odporność karpie koi nie powinny mieszkać z rybami z polskiego biotopu. Mogą bowiem zarazić się od nich chorobami, na które nie są uodpornione.
Jeżeli zapewnisz im dobre warunki, ozdobne karpie japońskie będą towarzyszyły ci nawet przez kilkadziesiąt lat.