Rodzaje pokarmów akwarystycznych
W naturalnym środowisku dieta ryb słodkowodnych jest bardzo urozmaicona. Żywią się one fito- i zooplanktonem, organizmami żyjącymi w toni wodnej i na jej powierzchni, innymi rybami, krewetkami, glonami, roślinami oraz detrytusem. Podobną różnorodność pokarmów powinniśmy dostarczyć im w akwariach. Praktyka pokazuje, że kupując wszystko do akwarium, wybór pokarmu zostawiamy często przypadkowi. A przecież zapewnienie odpowiedniego pożywienia naszym rybom jest kluczowe dla zachowania ich w dobrej kondycji. W związku z tym należy poznać różne rodzaje pokarmów i świadomie zadecydować, które z nich będą w naszej sytuacji najkorzystniejsze.
Pokarm suchy dla ryb
Najbardziej popularne są zdecydowanie pokarmy suche. Podczas odwiedzin w sklepie akwarystycznym w oczy rzucają się ich dziesiątki rodzajów, dostosowanych do konkretnych gatunków ryb. Mogą zawierać dodatki, które wspierają odporność lub wzmacniają wybarwienie. Producenci dzielą pokarmy na podstawowe do stałego stosowania i uzupełniające urozmaicające codzienną dietę. Czym więc powinien się cechować dobrej jakości pokarm suchy? Jeśli wybieramy pokarm podstawowy, to oczywiście powinien on zapewniać komplet składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszych ryb. Wybierając konkretną firmę, warto kierować się jej doświadczeniem w produkcji pokarmów i sprawdzić, czy prowadzi ona badania dotyczące wpływu pokarmu na dobrostan ryb. Jedzenie, które wybieramy, powinno być dostosowane do wymagań żywieniowych gatunku i być chętnie zjadane przez ryby.
Niewątpliwą zaletą pokarmów suchych jest łatwość przechowywania i podawania. Zapewniają one komplet składników odżywczych w jednej formule. Są to też pokarmy bezpieczne pod kątem biologicznym. Ich produkcja odbywa się w kontrolowanych warunkach, podlega regularnym testom laboratoryjnym, w zawiązku z tym prawdopodobieństwo, że wraz z suchym pokarmem wprowadzimy do akwarium niebezpieczne substancje, jest naprawdę niewielkie.
Pomimo przedstawionych zalet nie każdy pasjonat akwarystyki jest zwolennikiem podawania suchego pokarmu, ponieważ znacznie odbiega on od naturalnej diety ryb. I tutaj trudno się nie zgodzić. Suche płatki w niczym nie przypominają larw czy planktonu, które są źródłem pożywienia w rzekach, stawach i jeziorach. Trzeba też mieć na uwadze, że niskiej jakości pokarmy suche mogą brudzić wodę i ze względu na słabą przyswajalność powodować zanieczyszczenie akwarium związkami azotu i fosforu.
Niewątpliwą zaletą pokarmów suchych jest ich duży wybór. W profesjonalnych sklepach oferujących wyposażenie do akwarystyki bez problemu znajdziemy pokarmy przeznaczone dla ryb wszystkożernych, typowo roślinne oraz takie, które zawierają wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. Możemy też dopasować pożywienie ze względu na jego sposób pobierania. Jeśli posiadamy gatunki ryb, które pobierają pokarm z powierzchni wody, należy wybrać pokarm w płatkach, granulkach lub pałeczkach. W przypadku ryb zajmujących środkową część akwarium świetnie sprawdzą się pokarmy, które powoli opadają, jak płatki lub chipsy. Dla ryb bytujących na dnie akwarium wybieramy pokarm tonący: wafle lub tabletki.
Pokarmy suche przyjmują również inne formy stanowiące urozmaicenie diety. Mogą to być tabletki przyklejane na szybę, kostki z długim okresem rozpuszczania, dobrze sprawdzające się w okresie wyjazdowym, liofilizowane skorupiaki lub owady. Suszenie pokarmów metodą liofilizacji jest bardzo korzystne ze względu na zachowanie składników odżywczych oraz walorów smakowych.
Wszystko do akwarium, w tym bardzo duży wybór profesjonalnych pokarmów, kupisz, nie wychodząc z domu, w sklepie internetowym https://trzmiel.com.pl
Pokarm żywy dla ryb
Niezaprzeczalną zaletą żywego pokarmu jest to, że jest on najbliższy naturalnej diecie ryb, a jego ruch stymuluje nawet wybredne ryby do pobierania pożywienia. Na polskim rynku akwarystycznym bez trudu kupimy: solowce (artemia), rozwielitki (dafnia), wodzienie, ochotki, wazonkowce, oczliki, rureczniki i inne.
Podawanie żywego pokarmu, chociaż najbardziej naturalne, wiąże się też z największym zagrożeniem wprowadzenia do akwarium niepożądanych substancji. Kupując żywy pokarm, nigdy nie mamy pewności, z jakich źródeł pochodzi. Wiele gatunków, które zostały wymienione powyżej, żyje w zanieczyszczonym środowisku i kumuluje toksyczne substancje w swoich organizmach. W związku z tym karmienie ryb żywym pokarmem zawsze wiąże się z ryzykiem zatrucia substancjami szkodliwymi. Ryzyko to możemy zminimalizować, prowadząc własną hodowlę żywego pokarmu. Kolejną wadą pokarmów żywych jest dość słaba dostępność w sklepach akwarystycznych i to, że należy przechowywać go w lodówce. Woreczki z pokarmami żywymi dostępne w handlu zwykle są zdecydowanie za duże, aby podać je naraz.
Pokarm mrożony dla ryb akwariowych
Pokarm mrożony jest bezpieczniejszą alternatywą dla pokarmów żywych. Jest on wstępnie oczyszczony i przepłukany, a niska temperatura unieszkodliwia niepożądane mikroorganizmy. W przeciwieństwie do pokarmu żywego komercyjne pokarmy mrożone są w łatwych do oddzielenia małych porcjach, co jest wielkim atutem. Wie to z pewnością każdy akwarysta, który choć raz zmagał się z rozlanym po lodówce żywym wodzieniem. Pokarmy mrożone zapewniają prawie taką samą ilość składników odżywczych jak pokarmy żywe, ale ryzyko związane z ich podawaniem jest znacznie mniejsze. Główną przewagą pokarmów żywych nad mrożonymi jest ruchliwość pokarmu, która zachęca ryby do jego pobierania. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pokarmów mrożonych, w tym wszystkie gatunki sprzedawane jako żywe, różne rodzaje mięs, krewetki, ikra czy plankton. Pokarm ten musi być przechowywany w zamrażarce i skarmianie musi następować po rozmrożeniu.
Jedzenie z lodówki?
Mało który początkujący miłośnik akwarystyki zdaje sobie sprawę z tego, że ryby możemy również karmić produktami spożywczymi, które sami spożywamy.
Jeśli decydujemy się na podawanie produktów żywnościowych, należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Jest to szczególnie ważne w przypadku warzyw, które mogą być zanieczyszczone szkodliwymi dla ryb środkami ochrony roślin. Produkty spożywcze możemy podawać na dwa sposoby – jako urozmaicenie diety oraz jako jej podstawę. Popularnymi składnikami diety mięsożernych ryb w akwariach są chude mięsa, takie jak: serce wołowe, cielęcina, krewetki, kalmary czy ryby morskie. Przed podaniem należy je zamrozić, aby ograniczyć ryzyko przeniesienia infekcji i rozdrobnić, na przykład blendując lub ścierając na tarce. Gatunkom roślinożernym możemy podawać też warzywa, na przykład cukinię czy dynię. Unikać należy warzyw liściastych, ponieważ kumulują one duże ilości szkodliwych substancji. Wybierając warzywa, które chcemy podać rybom, należy zwracać uwagę na ich pochodzenie. Najlepiej podawać tylko te, które wyhodowaliśmy samodzielnie. Przed podaniem najlepiej je obrać i przelać wrzątkiem.
Wykorzystywanie produktów spożywczych jako kompletnego pożywienia również jest możliwe, ale wymaga odpowiedniej wiedzy potrzebnej do tworzenia specjalnych mieszanek. W przepisach znajdziemy najczęściej krewetki lub serce wołowe, zielony groszek, żelatynę, jajka oraz witaminy, które dodajemy w trakcie przygotowywania lub tuż przed podaniem. Zawartość poszczególnych składników dostosowujemy do potrzeb żywieniowych naszych ryb. Inny stosunek ilości produktów mięsnych do roślinnych będzie u mięsożerców, a inny u wszystkożerców. Pokarm miksujemy na gładką masę i porcjujemy na przykład w pudełkach na kostki do lodu i zamrażamy.
Karmienie narybku
Większość ryb nie karmi swojego potomstwa. Narybek w naturalnym środowisku ma dostęp do bardzo szerokiej gamy pokarmów, które nie są dostępne w akwariach. Tak więc za dostarczanie odpowiedniego pożywienia odpowiada człowiek. Główną zasadą, którą należy się kierować, karmiąc narybek, jest dobieranie właściwej wielkości pokarmu. W sklepach akwarystycznych znajdziemy gotowe produkty, dostosowane do karmienia nawet najmniejszych ryb. Dobrze sprawdzają się też roztarte na pył pokarmy płatkowe przeznaczone dla dorosłych osobników. Z pokarmów naturalnych najczęściej stosuje się pierwotniaki i żywe lub mrożone larwy solowca. Oczywiście sposób karmienia i rodzaj karmy uzależniony jest od preferencji żywieniowych danego gatunku. Jedzenie należy podawać kilka razy dziennie, w małych porcjach.
Jak karmić ryby?
Przede wszystkim nie wolno ich przekarmiać! Wielu początkujących akwarystów podaje rybom zdecydowanie za dużo jedzenia. Zaczynamy od doboru odpowiedniego pokarmu, następnie odmierzamy niewielką porcję i podajemy rybom. Pokarm powinien być zjedzony w przeciągu kilkunastu sekund. Jeśli zdarzy nam się podać za dużo, niezjedzone resztki należy bezwzględnie usunąć. Podczas karmienia trzeba obserwować nasze ryby. Jeśli któraś z nich odmawia jedzenia, może to stanowić pierwszy sygnał, że coś jej dolega. Pamiętajmy też, aby porę karmienia dostosować do rytmu dobowego mieszkańców akwarium. Większość ryb będzie pobierała pokarm w ciągu dnia, natomiast ryby denne warto karmić wieczorem, już po zgaszeniu światła.
Mamy do dyspozycji wiele metod karmienia ryb w naszych akwariach. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Dieta moich ryb jest dietą mieszaną, opierającą się głównie na gotowych pokarmach mrożonych, niewielkiej ilości pokarmów komercyjnych (takich jak spirulina w płatkach czy tabletki dla ryb dennych) oraz okazjonalnym dodatku warzyw z własnej działki, na przykład sałaty. Taki sposób żywienia zapewnia dostęp do zróżnicowanych składników odżywczych, co przekłada się na zdrowie i witalność moich ulubieńców. Wybierajmy pokarm świadomie, nie opierajmy się wyłącznie na tym, który dostaliśmy wraz z wyposażeniem do akwarystyki, tylko starannie przemyślmy, czym i jak chcielibyśmy karmić nasze ryby.