W artykule przedstawimy charakterystykę trzciniaka – ptaka, którego wiele osób myli z powszechnie występującym wróblem. Dowiedz się więcej o jego diecie, lęgach oraz obszarze występowania!

Pozostałe gatunki ptaków szuwarów

Pas szuwarów jest miejscem, do którego po powrocie z zimowisk przylatuje wiele gatunków ptaków. Chociaż okres lęgowy zaczyna się dopiero pod koniec maja, kiedy wyrośnie młoda trzcina, trzciniaki oraz inne ptaki wróblowe zajmują areał jeszcze w poprzednim miesiącu. Jakie gatunki możesz spotkać w tych okolicach?

  • trzcinniczek;
  • trzciniak;
  • potrzos;
  • rokitniczek;
  • świerszczak;
  • oraz wiele innych.

Trzciniak zwyczajny – gdzie występuje?

Gdzie możesz spotkać trzciniaka? Ptak w okresie lęgowym zamieszkuje Europę (bez północy), północno-zachodnią Afrykę, Kaukaz oraz środkowo-zachodnią Azję. W sierpniu odlatuje, by zimować w regionie Afryki subsaharyjskiej.

W Polsce najłatwiej spotkać go w okolicach jezior i stawów porośniętych pasem rozległych trzcinowisk. Jego liczne gniazdowiska można znaleźć nawet w Warszawie, gdzie ich zagęszczenie jest nawet większe niż w przypadku dzikich stanowisk.

Trzciniak – ptak o małym ciele i donośnym śpiewie

Po czym rozpoznasz trzciniaka? Ptak osiąga około 20 centymetrów długości, a rozpiętość skrzydeł może wynosić nawet 28 centymetrów. Jest większy od wróbla, a wielkością niemalże dorównuje drozdowi. Obie płcie ubarwione jednakowo, samce i samice mają oliwkowobrązowy wierzch ciała, głowę o nieco ciemniejszym upierzeniu, za to spód kremowy, a gardło brudnobiałe. Dziób jest masywny o szarobrązowej barwie.

Śpiewa bardzo głośno i często zagłusza inne ptaki. W ten sposób samiec próbuje zachęcić samicę do kopulacji. Podczas wykonywania melodii wspina się na samą górę łodygi trzciny, skąd jest doskonale widoczny dla potencjalnych partnerek.

Dieta trzciniaka zwyczajnego

Podstawą diety trzciniaka zwyczajnego są owady wodne, które znajduje na źdźbłach trzcin czy traw. Najczęściej jego ofiarami padają jętki, ważki i chruściki. Ptaki potrafią również chwytać małe bezkręgowce (na przykład ślimaki) z powierzchni wody. Czasem zdarza im się również upolować niewielkie płazy oraz małe rybki, a jesienią wzbogacają swoją dietę owocami.

Kliknij!
Co jedzą ptaki – jakie elementy zawiera ptasia dieta?

Trzciniak drozdówka – okres lęgowy

Kiedy na świecie pojawiają się pisklęta trzciniaka? Ptaki tego gatunku wyprowadzają 1 lęg w roku, na przełomie maja i czerwca. Budową gniazda zajmują się samice, wykorzystują do tego liście trzciny oraz włókna roślinne. Czarki są położone około 1 metra nad powierzchnią wody, ich wysokie brzegi zabezpieczają potomstwo przed przypadkowym wypadnięciem.

Zwykle samica składa 6 jaj, które wysiaduje wspólnie z samcem, trwa to 14–15 dni od złożenia ostatniego jaja. Potem młode opuszczają gniazdo, ale jeszcze przez dwa tygodnie są dokarmiane przez rodziców. W sierpniu trzciniaki wracają do obszarów zimowania.

Trzciniak drozdówka to ptak niewielkich rozmiarów, którego o wiele łatwiej usłyszeć niż zobaczyć. Jego śpiew potrafi zachwycić nawet osoby niezainteresowane ornitologią.