Podczas wędrówek na łonie natury możesz zobaczyć wiele gatunków ptaków. O ile nie jesteś ornitologiem, rozpoznanie części z nich, może poza wróblem czy sroką, może przysporzyć wielu problemów. Z tego powodu przygotowaliśmy zestawienie, w którym znalazł się każdy gatunek opisywany jako ptak z żółtym brzuszkiem. Poznaj ptaki, które możesz zaobserwować podczas spacerów!

Pliszka żółta – ptak z żółtym brzuszkiem

Gatunek ten, zwany również wolarkiem, jest popularny przede wszystkim w Wielkopolsce i na Mazowszu. Jest mniej liczny niż pliszka szara, ale za to mieszka w lęgowiskach, które liczą nawet kilkaset dorosłych osobników. W stada zbiera się też do przelotów. Ptaki z gatunku Motacilla flava z rzadka zimują w Polsce, a jeśli już, to na jej południu. Zazwyczaj przejmują zwyczaje ptaków wędrownych. W Polsce gatunek objęty jest ścisłą ochroną gatunkową, jednak należy do gatunków najmniejszej troski.

Wygląd pliszki

Pliszka, ptaszek z żółtym brzuszkiem, jest bardzo mała, bo waży ok. 17 g i mierzy do 17 cm, licząc długi, drgający podczas żerowania ogon. Ma żółty brzuch i podgardle, oliwkowy grzbiet i oliwkowoszare skrzydła. Ogon jest zwykle czarny, obrzeżony białymi paskami. Żeruje na ziemi, po której przechadza się na spore dystanse. Na łąkach, gdzie często przebywa, przysiada na wyższych punktach, np. słupkach.

Okres lęgowy

Ten ptak z żółtym brzuszkiem tworzy gniazdo w zagłębieniach ziemi, dlatego jest szczególnie narażony na ataki np. ze strony wychodzących kotów domowych. Małe pliszki wychodzą z gniazd, gdy jeszcze nie potrafią latać, i częściowo same zdobywają pożywienie.

Kliknij!
Ptaki odlatujące na zimę – z którymi gatunkami zobaczymy się dopiero wiosną?

Pożywienie

Pliszka żółta żywi się pokarmem zwierzęcym, głównie owadami (łapanymi również w locie do dzioba), konikami polnymi, pająkami. Zjada też chrząszcze i muchy, również bezpośrednio z takich powierzchni jak skóra pasącego się bydła. Z tego powodu latem często przebywa na pastwiskach.

Polskie sikory – ptaszki z żółtymi brzuszkami

Zarówno sikora bogatka (Parus major), jak i modraszka zwyczajna (Cyanistes caeruleus) mają żółte brzuchy, przez co są często mylone. Występują w ramach polskiej awifauny jako ptaki lęgowe wraz z pięcioma innymi gatunkami sikor. Oba gatunki w Polsce są objęte ścisłą ochroną gatunkową, jednak stanowią gatunki najmniejszej troski.

Wygląd sikor

Każdy ten ptak z żółtym brzuszkiem jest niewielki. Modraszka waży do 12 kg i mierzy do 12 cm, a bogatka mierzy do 16 cm i waży do 30 g. Mają podobne umaszczenie, przy czym czarny pas na brzuchu modraszki jest krótszy i nie sięga szyi, a u bogatki łączy się z opaską wokół szyi. U modraszki nad okiem znajduje się biała brew.

Miejsca występowania i gniazdowanie

Modraszka żyje zwykle w lasach liściastych, a także w sadach, na polach (np. słoneczników), w krzewach. Rzadziej spotyka się ją w ogrodach. Ten ptak z żółtym brzuszkiem współbytuje zimą z małymi gatunkami ptaków dla bezpieczeństwa i ochrony przed drapieżnikami. Zakłada gniazda w budkach i dziuplach, gdzie samica wysiaduje jaja przez dwa tygodnie. To gatunek o silnym instynkcie macierzyńskim, wychowujący naraz nawet szesnaścioro piskląt.

Bogatka to ptaszek z żółtym brzuszkiem, który chętniej żyje w towarzystwie człowieka. Zasiedla m.in. parki, ogrody, obszary zieleni miejskiej, osiedla mieszkaniowe. Zakłada gniazda w budkach lęgowych, gniazdach innych gatunków, ale też skrzynkach na listy czy żywopłotach. Zwykle ma dwa lęgi. Samiec aktywnie pomaga w żywieniu piskląt.

Pożywienie

Bogatka żywi się głównie pokarmem zwierzęcym, czyli owadami, rzadziej roślinnym – wtedy są to nasiona roślin oleistych. Zimą może polować na małe ptaki i nietoperze albo zjadać ich padlinę. Z kolei modraszka zjada wszystkie formy owadów, nasiona, a także nektar, soki drzew i ich pączki. Żywi się też jagodami i owocami.

Kliknij!
Mewka japońska (Lonchura striata): charakterystyka, hodowla, rozmnażanie. Poznaj egzotycznego ptaka z Chin

Trznadel – ptak z żółtym brzuszkiem

Wśród polskich ptaków liczebność populacji trznadli od kilku lat spada, nadal jednak jest to gatunek najmniejszej troski, objęty ścisłą ochroną gatunkową. Trznadel to kolejny ptak z żółtym brzuszkiem. Ma jaskrawożółte upierzenie, liczy do 19 cm długości i 30 g wagi.

Bytowanie i okres wysiadywania jaj

Trznadel powszechnie zamieszkuje tereny otwarte. Nie boi się ludzi, choć ich unika, przebywa jedynie zimą w pobliżu karmników. Może budować gniazda w obszarach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Ciekawostką jest, że zwykle są to gniazda w otoczeniu ziół, budowane na ziemi, rzadziej na niewysokich krzewach i drzewach, zwłaszcza świerkowych. Może mieć nawet do trzech lęgów w roku, składając jednorazowo do pięciu nakrapianych jaj.

Pożywienie trznadla

Ten ptak z żółtym brzuszkiem żywi się przede wszystkim owadami i bezkręgowcami, m.in. pająkami. Wynajduje je na ziemi lub na roślinach, rzadko poluje w locie. Jesienią i zimą zjada również nasiona, np. zbóż, traw, chwastów. Nimi żywi się też w okolicach siedzib ludzkich, chętnie odwiedzając karmniki.

Podczas spaceru możesz zaobserwować również innego ptaka z żółtym brzuszkiem. Do tego opisu pasują bowiem np. wilga czy dzwoniec. Zrób mu zdjęcie, a potem sprawdź, co to gatunek. Pomoże ci to np. stworzyć mu miejsce lęgowe w przyszłym roku czy dokarmiać zimą.