Manul stepowy jest gatunkiem ssaka przypominającego kota domowego. Rzeczywiście, wywodzi się on z rodziny kotów, ale istnieje wiele różnic pomiędzy nimi a manulem stepowym. Jest ssakiem drapieżnym, zwinnym i szybkim, który w naturze najchętniej przebywa na dużych wysokościach.

Wygląd – manul stepowy niczym kot pers

Na pierwszy rzut oka dziki kot manul przypomina udomowionego zwierzaka. Ma specyficzną głowę – krótką, z wyraźnie zaokrąglonymi uszami. Szata manula jest bardzo gęsta, zwłaszcza na brzuchu, a rzadsza na grzbiecie. Najczęściej manul stepowy ma szare futro z białymi plamkami lub pasami na łapach i ogonie. Znaczenie na głowie przywodzi na myśl dzikie koty.

Oczy manula stepowego są duże, a przy tym mają okrągłe źrenice. Spłaszczony pyszczek i szeroko rozstawione uszy upodabniają go do żbika.

Poza tym manul stepowy ma krótkie łapki i dosyć długi, nieproporcjonalny tułów. Wizerunek dzikiego, bynajmniej nieudomowionego kota manul zawdzięcza sporym i ostrym niczym brzytwa kłom.

Dorosły manul waży od 2,4 do 4,5 kg, czyli stosunkowo niewiele. Ma długi ogon, który mierzy od 20 do 31 cm. Ciało dorosłego osobnika wynosi do 65 cm.

manul stepowy - wygląd manul stepowy niczym kot pers

Charakter dzikiego kota

Manul nie jest ani przyjazny, ani lojalny. W jego naturę wpisana jest dzikość. Jest samotnikiem i niechętnie opuszcza swoje legowisko. Znakomicie się wspina i chętnie przebywa w koronach drzew. Może zająć nory innych zwierząt, a jeśli właściciel będzie chciał do nich wrócić, manul stepowy stanie się agresywny i szybko przegoni konkurenta. Zwierzę to prowadzi nocny tryb życia. Nie chowa się, gdy poczuje niebezpieczeństwo, ani nie ucieka. Atakuje, podkradając się w pobliżu ofiary.

Zobacz też:
Buldog angielski – czworonożny symbol Wielkiej Brytanii
manul stepowy - charakter dzikiego kota

Zdrowie manula

Dla utrzymania dobrej kondycji manule stepowe muszą się dobrze odżywiać, a podstawą ich diety są małe gryzonie, jak chomiki, wiewiórki czy myszoskoczki. Zjadają też szczekuszki i ptactwo. Polują głównie z ukrycia, z zasadzki.

Hodowla manuli

Należy podkreślić, że manule stepowe to dzikie zwierzęta. W naturze występują w Azji Środkowej oraz w części Europy Wschodniej. Można je spotkać w Turcji, Iranie, Afganistanie czy w Uzbekistanie, Pakistanie, Kazachstanie i na terenie Zakaukazia. Manule żyją w Tybecie, Mongolii, w Chinach zachodnich i Indiach północnych. Najczęściej zamieszkują tereny stepowe, skaliste, pustynie i półpustynie, ale też znakomicie adaptują się do warunków występujących w górach do wysokości aż 4800 m n.p.m.

Manule stepowe to zagrożony gatunek, rozmnażany głównie w ogrodach zoologicznych. W naturze żyją do 6 lat, a w niewoli – nawet 12 lat. Niechętnie zwierzęta te rozmnażają się w klatkach, ale jeśli już do tego dojdzie, narodziny małych manuli stepowych to prawdziwe święto. W jednym miocie manul stepowy w hodowli wydaje na świat średnio 3–4 kocięta, ale największe mioty liczą nawet po 6 manuli. Ciąża u tych zwierząt trwa od 66 do 75 dni, a samice są zdolne do zapłodnienia już po pierwszych 12 miesiącach życia.

manul stepowy - hodowla manuli

Kot manul – cena

Jeśli zastanawiasz się, czy mógłbyś kupić do swojego domu, nawet ze sporym ogrodem, manula stepowego, będziesz musiał się rozczarować. Najpewniej nigdzie nie zrealizujesz takiego planu. Nie jest tu przeszkodą cena, ale fakt, że jest to dzikie zwierzę i zobaczyć je możesz tylko w ogrodzie zoologicznym lub ewentualnie w naturze podczas egzotycznej wycieczki.

Obecnie nie ma możliwość kupienia z legalnego źródła manula stepowego. Ceny też zatem nie można określić.

Historia rasy manuli stepowych

Manul stepowy to właściwie Otocolobus manul. Zalicza się go do grupy drapieżnych ssaków z rodziny kotowatych, z podrodziny kotów z rodzaju Otocolobus. Historia tego zwierzęcia liczy sobie blisko 2 mln lat. Za ojczyznę manula stepowego uważa się Azję. Stamtąd, dokładnie z rejonu jeziora Bajkał, wywodzi się jeden z najbardziej popularnych podgatunków tego zwierzęcia – manul manul. Z kolei w Kazachstanie, Iranie i Pakistanie od wieków występuje Manul ferrugineus. W okolicy Kaszmiru, gór Nepalu i na wyżynach tybetańskich zamieszkuje natomiast Manul nigripectus. Nie istnieje żadna legalna, komercyjna hodowla manuli. Kłusownicy chwytają te zwierzęta w ich naturalnym środowisku i rzeczywiście mogą nimi handlować.

Zobacz też:
Chart polski – duma polskich kynologów. Poznaj bliżej jego charakter i potrzeby

Manul stepowy – gdzie można go spotkać?

Raczej nie zaleca się trzymania manula w warunkach domowych. Hodowla tego ssaka drapieżnego nie będzie wskazana w domu, ponieważ w jego naturze leży agresywny charakter. Manule stepowe można trzymać wyłącznie w ogrodach zoologicznych, gdzie będą miały zapewnione właściwe warunki rozwoju i opiekuna, który dobrze wie, jak się nimi zajmować.

manul stepowy - manul stepowy gdzie można go spotkać

Ciekawostki

Być może Polacy nie usłyszeliby zbyt wiele o manulu stepowym, gdyby nie fakt, że kilka lat temu przedstawiciel tego gatunku ssaków kotowatych uciekł z zoo w Poznaniu. Dawniej uważano, że manul stepowy jest przodkiem rasy persów, jednak wnikliwe badania genetyczne wykazały, że oba gatunki nie mają ze sobą nic wspólnego.Ciekawostką związaną z manulami jest fakt, że zmieniają kolor futra niczym kameleon. Latem staje się ono rudawe i ciemnieje, a zimą, gdy jest chłodno, zmienia kolor na srebrzysto-szary. Od 2002 roku manul stepowy został umieszczony w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze statusem NT, czyli gatunek bliski zagrożenia.