Lemury są bardzo charakterystyczne. Nie trzeba być specjalistą w dziedzinie geografii czy zoologii, aby bezbłędnie rozpoznać je na zdjęciu. Jednak dla większości ludzi ten fascynujący gatunek stanowi zupełną tajemnicę. Jaki tryb życia prowadzi lemur katta? Czy zwierzę przywodzące na myśl kota i małpkę jest roślinożercą, czy amatorem mięsa? Aby poznać odpowiedzi i nieco dodatkowych ciekawostek, kontynuuj lekturę!

Lemur katta – jak wygląda?

lemur katta jak wygląda

Chociaż lemur katta należy do rzędu ssaków naczelnych i należy do rodziny lemurowatych, to z wyglądu może nieco przypominać przedstawiciela kotowatych. Sama jego nazwa, nadana przez Karola Linneusza, nawiązuje właśnie do tego niezwykłego, „kociego” wyglądu. 

Jak rozpoznać lemura? Zwierzę i jego wygląd

Długość ciała tego zwierzaka wynosi około 90 centymetrów, ale prawie połowę stanowi długi prążkowany ogon. Paski na nim są naprzemiennie białe i czarne. Ciało lemura jest pokryte krótkim i bardzo gęstym szarym futrem.

Krótka głowa nieco przypomina psią. Na jej przodzie znajdują się oczy – położone blisko siebie i intensywnie pomarańczowe. Na twarzy znajduje się biała maska. W porównaniu z innymi naczelnymi mózg lemura jest dość mały. 

Lemur z Madagaskaru

lemur katta gdzie żyje

Lemury catta żyją w naturze tylko w jednym miejscu na Ziemi. Jest nim oczywiście duża wyspa na południu Afryki – Madagaskar. Zwierzaki zamieszkują południowo-zachodnią część tego kraju. Biotop lemurów stanowią otwarte i suche przestrzenie z dużą ilością skał. To naziemne zwierzaki. Chociaż potrafią wspinać się na drzewa, robią to raczej niechętnie. Przed deszczem kryją się zaś w okolicznych jaskiniach. 

Kliknij!
Świnka miniaturka – charakterystyka, potrzeby, cena

Co jedzą lemury? 

lemur katta co je

Tak jak kreskówkowy król Julian, lemury katta żywią się przede wszystkim owocami. Ich jadłospis jest jednak nieco szerszy. Chętnie zjadają także: 

  • liście;
  • pędy;
  • nasiona;
  • gałęzie;
  • owady (tylko raz na jakiś czas). 

Lemur katta – zagrożony gatunek

lemur katta zagrożony gatunek

Lemury katta są obecnie gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem. Szacuje się, że na wolności żyje obecnie niewiele ponad dwa tysiące osobników. W ciągu ostatnich trzech dekad populacja gatunku została zredukowana o 97%. Jak to się stało? 

Popularność lemurów i jej ciemne strony

Wszystkiemu winien jest sympatyczny i nietypowy wygląd zwierząt, a także… popularność filmowego „Madagaskaru”. Okazuje się, że twórcy serii wyświadczyli lemurom niedźwiedzią przysługę. Król Julian był tak sympatyczną postacią, że turyści w egzotycznych kurortach zapragnęli kontaktu z lemurami w ramach wakacji all inclusive. 

Właśnie z tego powodu zwierzęta przez długi czas były także wyłapywane do tak zwanych domowych hodowli. Warto tu jasno podkreślić, że lemury domowe nie istnieją, ponieważ te dzikie zwierzęta nie są przystosowane do życia w ludzkich siedzibach. 

Tryb życia i zachowania lemurów katta

lwmur katta tryb życia

Lemury katta są gatunkiem społecznym, który prowadzi dzienny tryb życia. Stada liczą sobie średnio po 15–20 osobników. Chociaż zwierzęta najwięcej czasu spędzają na ziemi, czasem gromadzą się wokół swoich ulubionych drzew, na które uciekają w sytuacji zagrożenia. 

Swoje terytorium lemury oznaczają za pomocą gruczołów zapachowych i moczu. W ten sposób sposób ustalają także ścisłą hierarchię w stadzie. 

Rozmnażanie lemurów katta

lemur katta rozmnażanie

Okres godowy dla tego gatunku przypada tylko raz w roku. Samica po trwającej cztery i pół miesiąca ciąży rodzi zazwyczaj jedno lub dwa młode. Tuż po narodzinach maluchy wczepiają się w futerko matki i pozostają na jej brzuchu przez dwa tygodnie. 

Po upływie tego czasu stają się zbyt duże i zaczynają krępować jej ruchy, dlatego przenoszą się na plecy matki. Z czasem młode stają się coraz bardziej sprawne i mobilne. Kiedy są już w stanie nadążyć za stadem, uwalniają się od rodzicielki i zaczynają samodzielne spacery. 

Kliknij!
Żubroń – co powstało z połączenia żubra z bydłem domowym? Poznaj hodowle tych mieszańców

Lemur katta – ciekawostki

lemur katta ciekawostki

To jeszcze nie wszystko o lemurach! Ciekawostki, które poznasz za chwilę, powiedzą ci o nich jeszcze więcej.

  1. Na wolności lemur katta żyje około dwudziestu lat, a niewoli średnio o dziesięć lat dłużej. 
  2. Walki między samcami odbywają się przy użyciu ogonów. Przed starciem zwierzęta nasączają się wydzieliną gruczołów na nadgarstkach i mosznie, a następnie wymachują nimi przed oczami przeciwnika. 
  3. Lemury mają bardzo słaby wzrok, dlatego rozpoznają członków stada wyłącznie po zapachu. 
  4. Śmiertelność wśród młodych osobników jest bardzo duża. Szacuje się, że połowa młodych ginie jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia. 
  5. Jedynym naturalnym wrogiem lemurów jest dziki kot – fossa madagaskarska. Niestety, do niemal całkowitej eksterminacji gatunku doprowadził człowiek. 

Lemury katta można spotkać w ogrodach zoologicznych, ośrodkach turystycznych i parkach rozrywki. Niektórzy nawet trzymają je w domach, mimo że dla tych zwierząt nie jest to odpowiednie otoczenie. Niestety, w naturalnym środowisku populacja tych niezwykłych naczelnych prawie zanikła. Walnie przyczynił się do tego sympatyczny Król Julian, bohater serii animacji „Madagaskar”, bo zainteresowanie ludzi żywymi odpowiednikami bohatera nie przyniosło nic dobrego. Obecnie zwierzęta te są pod ścisłą ochroną i zostały oficjalnie uznane za gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem.