Pies jako zwierzę mięsożerne pobiera energię głównie z białek i tłuszczu. Te składniki są też przez niego najlepiej trawione, a ich niedobór może prowadzić do wielu schorzeń. Nie wystarczy jednak byle jakie źródło białka. Jak żywić psa, aby wypełnić jego dzienne zapotrzebowanie na białko? Jakie białko dla psa ma największe znaczenie? Sprawdź!

Białko dla psa – co to za składnik odżywczy?

Czym jest białko i dlaczego jest aż tak ważne dla zdrowego życia psa? Białka to główny składnik budulcowy komórek roślinnych i zwierzęcych. Złożone są z aminokwasów będących związkami organicznymi tlenu, węgla i azotu. Składnik odpowiedzialny jest za proces regulacyjny procesów metabolicznych, jak i budowę i regenerację komórek organizmu.

Białka dzielimy na:

  • endogenne, wytwarzane przez organizm;
  • egzogenne, dostarczane za pomocą zdrowej diety;
  • limitujące.

Dzieli się białko dla psa pod względem sposobu pozyskiwania obecnych w nich aminokwasów przez organizm. Pierwsze z nich, białka endogenne, są naturalne wytwarzane w organizmie. Dieta musi dostarczyć za to białka aminokwasów egzogennych. Psi organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć, muszą być więc dostarczone wraz z pokarmem. Dietetyka wyróżnia również aminokwasy limitujące. Te wytwarzane są w organizmie, jednak w ilościach tak małych, że niezbędna jest ich dodatkowa suplementacja (lekami bądź karmą).

Białka aminokwasów limitujących to:

  • lizyna – pobudzająca wzrost kości i wydzielanie soków trawiennych;
  • tryptofan – wspierający wydzielanie witaminy B oraz serotoniny;
  • treonina – prekursor hormonów tarczycy wpływający na dobry stan sierści;
  • arginina – wspiera reakcje odpornościowe i wytwarzanie hormonu wzrostu;
  • fenyloanina – prekursor innego białka limitującego, tyrozyny, stymulująca produkcję adrenaliny i noradrenaliny;
  • histydyna – pobudzająca wydzielanie soków trawiennych;
  • walina, leucyna i izoleucyna – wspomagające regulację poziomu cukru, zapobiegające rozpadom białek, magazynowane w mięśniach i spalane w procesie metabolizmu.
Kliknij!
Czy pies może jeść masło orzechowe?

Białka mające w sobie komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych określamy jako białka pełnowartościowe. Co powinieneś o nich wiedzieć i jakie źródła białka dla psa wybrać?

Jakie źródła białka w karmie są najlepsze? Czy pies potrzebuje jeść mięso?

We właściwej karmie powinno znaleźć się białko dla psa z różnych źródeł, co zapewnia organizmowi zbilansowany poziom aminokwasów. Najlepszymi z nich są białka pełnowartościowe, posiadające wszystkie z niezbędnych aminokwasów egzogennych. Białka pełnowartościowe w diecie psa to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, ryby oraz jaja kurze. Do pełnowartościowych białek roślinnych zaliczamy białka soi.

Białka niepełnowartościowe nie dostarczają kompletu aminokwasów, z reguły brakuje w nich jednego lub dwóch kluczowych składników. Mają one często dobrą strawność i są świetnym uzupełnieniem w dobrze zbilansowanej diecie. Pamiętaj, że jakościowa karma dla psów powinna w pełni spełniać zapotrzebowanie zdrowego psa na białko i nie wymaga podawania dodatkowych suplementów.

Białko dla psa – jakie jest zapotrzebowanie? Jak uniknąć nadmiaru lub niedoboru białka w diecie psa

Zapotrzebowanie na białko dla psa zależne jest od jego wagi, gabarytów i wieku. Przykładowo, więcej białka potrzebują psy o długiej sierści, wykorzystujące większość zapotrzebowania na regenerację zdrowego futra. Nieco inne proporcje mogą być skuteczne w dietach weterynaryjnych dedykowanych konkretnym schorzeniom. Pośród karm weterynaryjnych spotyka się często karmy zawierające hydrolizowane białko. Zawierająca hydrolizowane białko karma dla psa to dobre rozwiązanie dla zwierząt cierpiących na alergie. Jest lepiej przyswajalne i rzadziej wywołuje reakcje alergiczne.

Średnia ilość białka dla psa wynosi do trzech gramów na kilogram masy ciała. Znaczy to, że karma o średniej kaloryczności powinna zawierać około 25–30% białek w suchej masie. Za niezbędne do przeżycia minimum uznawane jest 18% w suchej masie. Najlepiej, aby było ono maksymalnie strawne, czyli łatwo rozkładane i wchłaniane przez organizm. Aby zapewnić niezbędną ilość, większość producentów łączy w karmie do trzech źródeł białek, przykładowo mięso wołowe, mięso kurczaka i roślinne białko z soi.

Kliknij!
Czy pies może jeść chleb? Czy pieczywo jest polecane dla psa?

Przyjęte normy żywieniowe określone są przez FEDIAF, czyli Europejską Federację Przemysłu Żywieniowego Zwierząt Domowych, organizację regulującą składy karm dla zwierząt. Wartości minimalne to kolejno:

  • 18% suchej masy karmy u psów dorosłych;
  • 25% suchej masy dla szczeniąt;
  • 20% suchej masy dla psów w okresie rozwoju (powyżej 14 tygodnia życia);
  • 25% suchej masy dla suk w okresie rozrodowym.

Szczenięta i czworonogi w okresie rozwojowym mają większe zapotrzebowanie na białko pokarmowe, ich organizm potrzebuje bowiem budulca do rozwoju komórek. Przy zachowaniu powyższych norm nie ryzykujemy nadmiaru lub niedoboru białka w diecie pupila. Czym grożą nadmierne lub niewystarczające ilości białka dla psa?

Niedobór białka

Niedobór białka pochodzenia zwierzęcego lub spożywanie pokarmu o niskiej jakości białka skutkują znacznym pogorszeniem się zdrowia psa. Ponieważ składnik stanowi podstawowy budulec komórek i większości masy mięśniowej, jego niedobór wpłynie na osłabienie całego organizmu. Do pierwszych objawów należy łamliwość pazurów, szorstka okrywa włosowa, osłabienie stawów i brak energii.

Nadmiar białka i przebiałczenie psa

Stan taki określa się przebiałczeniem psa. Problemy z nadmiarem składnika w diecie są wynikiem długotrwałej złej diety, psy mają bowiem sporą tolerancję na nadwyżkę tego składnika. Jego nadmiar nie ma żadnych korzyści odżywczych, ponieważ zbędne aminokwasy są dość szybko degradowane przez ciało. Objawami nadmiaru białka u psa mogą być problemy ze stawami, problemy nerek, zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, oraz najczęściej występujące – alergie skórne i pokarmowe. Według niektórych teorii przebiałczenie czy przebiałkowanie nie jest faktycznym problemem, jako że psy to względni mięsożercy. Termin ten dotyczy raczej czworonogów z chorobami metabolicznymi.

Wiesz już, jak duże znaczenie ma zawartość i strawność białka zwierzęcego w codziennym żywieniu twojego psa. Pamiętaj, że aminokwas ten to podstawowe źródło energii niezbędne dla dobrej regeneracji komórek.