W poprzednich latach niedźwiedzie były aktywne prawie do końca grudnia.

Niedźwiedzie zapadają w zimowy sen, ale nie wszystkie udały się na spoczynek

Nadleśnictwo Baligród to nie jedyne miejsce gdzie dostrzeżono w ostatnich dniach niedźwiedzie. Te same osobniki wędrowały po terenie nadleśnictwa Stuposiany. Tropy kilku przedstawicieli tego gatunku zaobserwowali również leśnicy z Cisnej.

Niedźwiedzie nie zapadają w sen na całą zimę

Lasy Państwowe informują, że niedźwiedzie nie śpią przez całą zimę, a zapadają w dłuższą drzemkę, kiedy w górach leży około jednego metra śniegu, zaś temperatura powietrza przez kilka dni utrzymuje się znacznie poniżej zera. Wtedy to zaszywają się we wcześniej przygotowanych gawrach. W nich, zazwyczaj w styczniu, niedźwiedzice wydają na świat młode. Obecnie w lasach regionu może znajdować się około 200 osobników. Są wszystkożerne, przez cały sezon letni i jesienny gromadzą zapasy na zimę.

Niedźwiedzie brunatne: charakterystyka gatunku

Niedźwiedzie brunatne to największe drapieżniki lądowe w Polsce. Poszczególne osobniki mogą mierzyć nawet 2,5 metra, a ich waga może przekraczać 300 kilogramów. Na krótkich dystansach osiągają prędkość nawet 65 km/h. Świetnie pływają i potrafią wspinać się w górach. Ich dieta składa się głównie z malin i owoców borówki czarnej. W Polsce niedźwiedzie spotkamy w Karpatach.

Źródło: Polsatnews.pl
Źródło zdj. głównego: fot. ilustracyjna Pexels.com

Kliknij!
Atak niedźwiedzia na psy odparty przez... nastolatkę. To wideo mrozi krew w żyłach!