Jesień to okres, w którym żubry szukają nieco bardziej przyjaznych miejsc – przekazał Marszałek. Wcześniej przez całe lato mieszkały w wyższych partiach Bieszczadów.

Żubry opuszczają góry

Żubry szukając cieplejszych miejsc w chwili gdy nadchodzi jesień, kierują się ku dolinom. Ich tegoroczna wędrówka właśnie się rozpoczęła. Zwierzęta będą tam mogły żerować na skoszonych latem łąkach.

Co ciekawe, udało się ostatnio zaobserwować niezwykle duże stado tych zwierząt. O ile żubry przeważnie podróżują w grupach liczących nie więcej niż 15 osobników, tym razem nad Sanem na jedne z łąk było ich aż 40.

Żubry szukają pożywienia w dolinach

Rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie przekazał też, że stada będą zimowały między innymi w dolinie Sanu, a także dolinie Kalniczki. Marszałek podkreślił, że zimą będą też one dokarmiane przez leśników.

Na ten cel zgromadzili oni tony pasz. Żubry będą dzięki temu mogły posilić się sianem, marchwią czy kukurydzą. Obecnie jednak nie jest jeszcze prowadzona akcja dokarmiania tych wielkich zwierząt. Zacznie się ona, gdy żubry będą miały problem z samodzielnym znalezieniem pożywienia po tym jak spadnie śnieg.

Żubry to zwierzęta, które są w Polsce pod szczególnym nadzorem. Do Bieszczad powróciły w latach 60. ubiegłego wieku. Obecnie żyje ich tam ponad 700.

Za: PAP

Zobacz też:
Atak watahy wilków. Zagryzły całe stado danieli. "To była jakaś rzeź"